KÚCS GYULA PINCÉSZETE

Kúcs Gyula ismert és fontos szereplője a borász szakmának, mivel a nevéhez köthető a villányi Sauska Pincészet és a birtok kiépítése, elindítása majd gyors csúcsra futtatása.

2002-től közel egy évtizedig szolgálta Sauska Krisztiánt birtokigazgatóként, majd visszatért gyökereihez Bólyba. Ez a baranyai kisváros nem csak az egykori Montenuovo család épített emlékeiről (kastély, park, mauzóleum) és a négyszáz pinceházból álló pincefaluról, hanem savas borairól is híres.

Kúcs Gyula nem is itt termeszti az alapanyagot, hanem Szederkényben, Siklóson és kicsiny területen Villányban. A borász új életében nem a prímszámú Sauska Cuvée-k határozzák meg a fő csapás irányt, hanem a gyümölcsösség és az élénk, de nem túlzó sav. Így a Chardonnay és az Irsai is Kamocsay Ákos legjobb formáját idézi: lendületes, illatos (természetesen különösen az utóbbi, ami mégsem megy át parfümbe), könnyed, egyenes vonalú, de nem üres. Azt mondjuk komoly tétel, holott ezt nagy vörösekre, érlelt, húsos fehérekre szoktuk mondani. De nem. Kicsúszik a szájon, hogy komoly, pedig vidám, ivásra serkentő, szép. Ilyen a Rozé és épp ilyen a könnyed vörös házasítás is. Kúcs Gyula a nagyobb vöröseknél is ezt az irányt tartja s ezzel ki is alakul a kép. Gyümölcsös, tiszta íz képű, eleven, élénk, jó kedvű történetek ezek a borok.

Kúcs Gyula 15 éves korában fél hektár szőlőt kapott ajándékul az édesapjától. Ma nyolc hektárt művel. Közben Sauskánál kitanulta a csúcstechnológiát, így a saját borászatát is ezzel az igénnyel rakta össze.

Jó borász, jó borok.

írta: Dlusztus Imre borszakíró